facebook

Winkel/Rassen

Mashua

Mahua Mashua (knolcapucien, añu): familie van de Oost-Indische kers, maar deze geeft eetbare knollen. Komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika en groeit op een hoogte tussen 2500 en 4000 m. De Mashua wordt als gekookte groente gegeten of in de soep gebruikt. De smaak is scherp en mosterdachtig. Om de smaak milder te maken kan hij meerdere dagen aan het zonlicht worden blootgesteld.

Bestel Nu Nog niet beschikbaar

Arran Victory

Arran Victory Dit late ras komt van het eiland Arran in Schotland en werd geintroduceerd in 1918. De naam is gegeven om het einde van de Eerste Wereldoorlog te vieren. Het is de oudste "Arran". De aardappel is rond tot ovaal met diepe ogen en heeft een blauwe schil en sneeuwwit vruchtvlees. Het is een bloemige aardappel, geschikt voor koken, bakken, chips en puree.

Bestel Nu

Belle de Fontenay

Belle de Fontenay Dit ras uit 1885 is een vroeg ras en van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. Het heeft niervormige lichtgele knollen. Het vruchtvlees is mooi geel en wasachtig van structuur. Het heeft een heerlijke romige smaak. Een echte salade aardappel. Zowel warm als koud overheerlijk.

Bestel Nu

Bevelander

Bevelander Dit ras uit 1925 is een middenlaat ras. De kweker is F. De Groene van de Kon. Maatschap "de Wilhelminapolder" Was tot de jaren 70 een geliefde aardappel, vooral vanwege zijn onovertroffen smaak. Het heeft onregelmatig, rond-ovale vrij diepogige knollen. Heeft een lange kiemrust, is daardoor lang te bewaren.

Bestel Nu

Blaue St. Gallen

Blaue St. Gallen Dit middenvroege ras uit Zwitserland is in 2004 ontstaan uit de kruising van het oude ras Blue Swede en het even oude ras Prättigau. Het is een donkerpaarse aardappel met donkerblauw/paars gemarmerd vruchtvlees, dat na het koken, vooral in de schil, zijn kleur behoud. De aardappel is rond tot langovaal van vorm en heeft een beetje nootachtige en zoete smaak. Het is een vaste aardappel, die geschikt is salade, bakken, friet, chips, maar ook voor puree.

Bestel Nu

Bleue d'Artois

Bleue d'Artois Dit middenlate ras komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is jaren geleden geintroduceerd in Frankrijk. Het is een oud ras. De aardappel is rond en heeft kleine verzonken ogen.De huid en het vruchtvlees zijn violet blauw en heeft een uitstekende smaak. Kan gebruikt worden voor pureren, stomen, bakken, patat en chips.

Bestel Nu

Dunbar Rover

Bevelander Dit vroege ras uit 1936 komt uit Schotland en is zeldzaam. De knollen zijn ovaal van vorm en hebben een zeer lichte ruwe huid met vrij ondiepe ogen. Het vlees is wit, soms wel sneeuwwit. Het is een bloemige aardappel met een sterke aangename zoete smaak en een fijne structuur. Het is een all-round aardappel.

Bestel Nu

Koopmans Blauwe

Koopmans Blauwe Dit ras uit 1937 is een middenvroeg ras. De kweker is C. Koopman. Het heeft tamelijk kleine rond tot rond-ovale paarsblauwe knollen. Het vruchtvlees is lichtgeel en bloemig (melig) van structuur. Zeer goede romige smaak. Heeft een lange kiemrust, is daardoor lang te bewaren.

Bestel Nu

La Bonnotte

La Bonotte Dit vroege ras komt van het Franse eiland Noirmoutier. De exacte oorsprong is onbekend. Vermoedelijk één van de eerste rassen die uit Zuid-Amerika, via de Canarische Eilanden naar Europa kwamen. In de jaren zeventig was het ras zo goed als verdwenen. Daarna weer als traditionele specialiteit ontwikkelt op het eiland Noirmoutier en uitgegroeid tot het duurste aardappeltje ter wereld. De aardappel is halfvast met een helder gele huid en lichtgeel vruchtvlees. Hij is rond met iets diepe ogen en heeft een kastanje-achtige smaak.

Bestel Nu

Noordeling

Noordeling Dit ras uit 1918, dat in 1928 op de markt kwam is gekweekt door G.S. Mulder uit Warffum. Officieel bestaat dit ras niet meer. Enkele enthousiastelingen proberen dit ras van de ondergang te redden. Bij liefhebbers, vooral in Groningen en Friesland, nog erg in trek. De knollen zijn rond tot rondovaal, zijn regelmatig gevormd en hebben een ruwe lichtgele schil, ondiep liggende ogen en lichtgeel vlees. Het is een bloemige aardappel, die gemakkelijk afkookt. Heeft een goede structuur en een zeer goede smaak en geur. Geschikt als bewaaraardappel.


Mayan Twilight

Mayan Twilight Als Mayan Gold maar de Mayan Twilight is prachtig geel/rood gevlekt. Geschikt voor stomen en salade. Let op: De aardappelen koken in tweederde van de normale tijd, zo'n 10 min.

Bestel Nu

Opperdoezer Ronde (alleen voor particulieren)

Opperdoezer Ronden Opperdoezer Ronden Dit ras van rond 1867 is een vroeg ras. Het heeft ovaalronde onregelmatig gevormde gele knollen met diepe ogen. Het vruchtvlees is geel/wit en de structuur is stevig wasachtig, m.a.w. een vastkoker. Het heeft een heerlijke romige smaak. De aardappel wordt door aardappelkenners en vooraanstaande culinaire specialisten beschouwd als een echte delicatesse. Zeer geschikt om te koken en te bakken. Dit ras heeft een Europese BOB-bescherming. Alleen verkoop aan particulieren. Voor zakelijke klanten: neem contact op met met uw regionale groothandel of met dhr. Fer Smit van de firma Wagenaar tel: 0228-565365/06-50214685. Voor meer informatie kijk op www.opperdoezerronde.nl

Bestel Nu

Papa Negra

Papa Negra Is een Solanum Chaucha. Kwam zo'n 400 jaar geleden van Peru naar Tenerife. Schil is donkerbruin van kleur. Vruchtvlees is geel en stevig. Heeft een romige iets zoete smaak. Op de Canarische Eilanden een delicatesse.

Bestel Nu

Peach Bloom

Peach Bloom Dit late ras, ontstaan rond 1850, komt uit Engeland. Het heeft een unieke schilkleur. Deze is rood en wit. Van beide kleuren ongeveer evenveel. Het is een bloemige aardappel, geschikt voor koken, bakken en puree. Heel lekker zijn de kleine aardappels, die je doopt in gesmolten boter.

Bestel Nu

Pink Fir Apple, Corne de Gatte en Rosa Tannenzapfen

Pink Fir Apple Dit ras van voor 1850 is een middenlaat ras en wordt in Engeland Pink Fir Apple, in België Corne de Gatte en in Duitsland Rosa Tannenzapfen genoemd. Het heeft langwerpige kegelvormige knollen en een roze schilkleur. Het is geen mooie kegelvorm maar juist een erg grillige vorm met allerlei uitsteeksels. Schillen is nauwelijks mogelijk. Koken in de schil. Daarna pellen of met schil en al eten. Het vruchtvlees is strogeel en wasachtig van structuur en zeer vastkokend met een lekkere nootachtige smaak. De stevige structuur van deze aardappels maakt ze bijzonder geschikt voor salades. Goede bewaareigenschappen.

Bestel Nu

Ratte d'Ardeche

Ratte d'Ardeche Dit ras uit 1872 is een middenlaat ras en van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. Het wordt ook wel Asparges of Buggenummer Muuskes genoemd. Het heeft langwerpig kegelvormige gele knollen. Het vruchtvlees is geel en stevig wasachtig van structuur. Zeer lekker met een nootachtige smaak. Afgekoeld ideaal voor salades. Qua smaak te vergelijken met Pink Fir Apple.

Bestel Nu

Red Emmelie

Red Emmelie Dit nieuwe ras is gekweekt in Duitsland. De langwerpige rode knollen, met een gladde huid hebben roze/rood vruchtvlees. Het is een tamelijk vaste aardappel. Ze hebben een goede, pittige smaak. Geschikt voor salade, puree, koken, bakken, friet, chips en speciaal voor een rode Italiaanse Gnocchi.

Bestel Nu

Roseval

Roseval Dit ras uit 1950 is een vroeg ras en van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. Het heeft langovale donkerrode aardappelen. Het vruchtvlees is goudgeel met rode dooradering en stevig wasachtig van structuur. De overheerlijke romige smaak is iets minder sterk dan die van Ratte d'Ardeche. Uitstekend geschikt voor salades en om te bakken, maar ook geschikt om te koken (bv. in de magnetron).

Bestel Nu

Shetland Black

Shetland Black Dit ras komt oorspronkelijk van de Shetland Eilanden. In 1923 is het toegevoegd aan de Nationale Collectie, maar waarschijnlijk dateert het uit de Victoriaanse tijd. Het is een middenvroege aardappel en heeft kleine tot middelgrote ovale knollen. De huid is zeer donker blauw/paars, soms iets gevlekt. Het vlees is geelachtig met een blauwe ring onder het oppervlak. Dit geeft een bijzonder effect als de knollen gesneden zijn. Het is een bloemige aardappel met een heerlijke smaak. Geschikt om te koken, bakken of pureren.

Bestel Nu

Vitelotte Noir (truffelaardappel)

Vitelotte Noir Dit Franse ras is van onbekende origine. Wordt ook wel Négresse, Truffe de Chine of Truffelaardappel genoemd. Waarschijnlijk komt deze kruising 200 jaar geleden uit Bolivia en Peru. Het heeft cilindervormige donkerpaarse knollen met diepe ogen aan het oppervlak. Het vruchtvlees is paars met violette aders en behoudt zijn kleur tijdens het koken. Het water waarin de aardappels worden gekookt, kleurt tijdens het koken groen. De smaak is wat zoeter met een lichte notensmaak. De structuur is vrij stevig. Kook ze in de schil en pel ze daarna. Geschikt voor koken, bakken, pureren, frituren, poffen, chips en salade. Heeft een hoge decoratieve waarde.

Bestel Nu

Mr. Little Yetholm Gypsy

Yetholm Gypsy Dit Schotse ras uit 1899 is het enige ras dat drie huidskleuren heeft: rood, wit en blauw. Genetisch heel dicht bij het ras King Edward, vandaar dat hij ook wel Purple King Edward of Blue King Edward wordt genoemd.Het cremekleurige vruchtvlees heeft een aangename kruimige textuur en een uitstekende smaak. Voorzichtig met koken, want deze aardappel valt gemakkelijk uit elkaar.

Bestel Nu

Yukon Gold

Yetholm Gypsy Dit ras komt uit Canada en is in 1960 ontstaan. Schil is lichtgeel tot goudbruin. Vruchtvlees is geel en heeft een hoog vochtgehalte. Is redelijk vast en heeft een ietwat zoete boterachtige smaak. Ideaal voor koken, bakken, grillen, puree, friet en in een salade.

Bestel Nu Nog niet beschikbaar
0 items
Ideal