Aardappelhof.nl
facebook
  Home » Winkel » Nieuws

Nieuws

4 oktober 2014


Laatste aardappelen gerooid.

Deze week hebben we het laatste ras, de Vitelotte Noir, gerooid. De laatste twee jaar onder zeer natte omstandigheden, dit jaar onder prachtige droge omstandigheden. Gevolg is wel dat er meer kluiten in zitten, die we met de hand moeten verwijderen. Op het grootste gedeelte waar de aardappelen stonden hebben we Japanse haver ingezaaid als groenbemester.
20 maart 2014


Zeldzaam vroeg voorjaar.

Nog nooit eerder hebben we de aardappelen zo vroeg gepoot als dit jaar. Ruim een week eerder dan het record van zo'n dertig jaar geleden. 14 maart werden de eerste aardappelen gepoot en vandaag de laatste. Doordat de grond niet doorgevroren, dus slecht verweerd was, moesten we wel langzamer rijden met het frezen van de grond voorafgaand aan het poten. En nu maar hopen dat we geen nachtvorst krijgen wanneer ze boven de grond komen.
12 januari 2014


Pootaardappelen

De aardappelen van groeiseizoen 2013 zijn nog in de verkoop en de pootaardappelen voor het komende groeiseizoen zijn allemaal alweer binnen. Pootaardappelen voldoen aan specifieke eisen, waardoor de kwaliteit en raszuiverheid gewaarborgd blijven. Pootaardappelen worden apart geteeld. Voordat ze de grond in gaan laten we de pootaardappelen alvast voorkiemen, zodat ze als ze alvast een voorsprong hebben en uiteindelijk sneller nieuwe aardappelen geven.


poot aardappelen


12 januari 2014


Voor de horeca en grootgebruik

Vanaf nu zijn de aardappelen van Aardappelhof voor de horeca en grootgebruik ook te verkrijgen via Vers24/7 en Lenifood. Kijk op de link hieronder voor de rechtstreekse link.Vers24/7
Lenifood


20 december 2013De tweede nieuwsbrief

Nieuwsbrief decemberAgenda

14 en 15 December Streek Markt, Anna Paulowna


22 December Pure Markt, Park Frankendael, Amsterdam


3 november 2013


Alle aardappels zijn de grond uit.

Na een aantal weken met regen hebben we vorige week de Vitelotte Noir gerooid en is het land weer leeg. Een aantal weken ervoor is een filmploeg geweest om een bedrijfsfilm van ons bedrijf te maken.
10 september 2013


Open dag 21 september 2013

Dit jaar houden we weer een open dag. Dat doen we, net als vorig jaar, in samenwerking met Albert Heijn. Op zaterdag 21 september gaan de deuren bij ons open. Van 10 tot 18 uur bent u van harte welkom om een kijkje te nemen op ons bedrijf en te zien wat er allemaal voor nodig is om aardappels te telen. Er worden rondleidingen gegeven. Daarnaast is het mogelijk om een aantal rassen te proeven en natuurlijk kunt u de aardappels ook direct kopen en meenemen.Tot ziens op 21 september!
30 augustus 2013De eerste nieuwsbrief

Nieuwsbrief augustus


23 augustus 2013


NoordHollands dagblad


groei


19 juli 2013


Beregenen

Groei van de aardappels wil nog niet echt lukken. Was het eerst te koud is het nu weer te warm. Hierdoor is het allemaal wat later. Op het moment zijn we aan het beregenen. Dit gebeurt met een haspel, waar aan het uiteinde van de slang een waterkanon zit die zichzelf rustig oprolt.


groei groei


16 juni 2013


Onkruid wieden

Nog voor de regen onkruid wieden in de aardappels. Dit jaar voor het eerst niet met de hand maar met een machine. Het kan nog net in de Opperdoezer Ronde. Deze aardappelplanten zijn al bijna dicht gegroeid.


groei groei


11 juni 2013


Stand van de groei

De aardappelplanten beginnen nu al goed te groeien, maar hebben wel een achterstand in vergelijking met voorgaande jaren. Zie linker foto een week geleden en rechter foto vandaag.


groei groei


17 Mei 2013


Aardappels aangeaard

Vorige week en deze week hebben we alle aardappels aangeaard. Dat wil zeggen dat we vlak voordat het aardappelplantje boven de grond komt nog een laag aarde op het plantje brengen, zodat deze meer ruimte heeft om te groeien. Met de regen kunnen de aardappelplanten weer goed groeien.


aanaarden


6 Mei 2013


Start van nieuw seizoen

Na een late start van het aardappels poten zitten de laatste erin. Waar we normaal wachten tot de grond droog genoeg is, was het dit jaar wachten tot de grond niet meer bevroren was voor we konden beginnen. De vroege aardappelrassen beginnen al aardig te groeien. Op de foto kun je dit zien. Met de mooie dagen in het vooruitzicht zullen ze wel snel boven komen.


aardappelkiem


29 oktober 2012


Einde oogst

Afgelopen vrijdag 26 oktober hebben we de laatste aardappelen gerooid. De late rassen Vitelotte Noir, Rode Star en Pimpernel. Eigenlijk wat de grond nog veel te nat, maar vanwege de weervoorspellingen hebben we het toch maar geprobeerd. Een klein gedeelte hebben we niet geoogst vanwege de nattigheid. Dit gedeelte kunnen we wel als verloren beschouwen. De gerooide aardappelen moeten nog wel gedroogd worden. Dus het duurt nog enkele weken voordat deze drie late rassen in de verkoop gaan.


1 Oktober 2012


Marktvan1001smaken

Op zondag 7 oktober opent het Food Center haar deuren exclusief voor de particulier. Iedereen die eens een kijkje achter de schermen wil nemen op de bekendste en belangrijkste groothandelsmarkt in Nederland voor verse waar is welkom. Wij staan daar ook met een stand. U kunt kennismaken met bijna al onze rassen. Helaas zijn er een aantal al zo goed als uitverkocht en de erg late rassen moeten nog geoogst worden. Desondanks blijft het de moeite waard om bij ons langs te komen. Er zijn zeker nog wel 25 rassen.
Opendagen


30 September 2012


Verrassende uitslag Helden van de Smaak verkiezing met twee winnaars.

Tijdens de openingshappening van de landelijke Week van de Smaak op 29 september in Amersfoort werd de uitslag bekend van de Helden van de Smaak verkiezing 2012. Voor het eerst sinds de start van deze jaarlijkse verkiezing, met dit maal ‘de aardappel’ als thema, riep de jury twee finalisten uit tot winnaars van de titel Held van de Smaak 2012: plantenveredelaar Edith Lammerts van Bueren (Utrecht) en aardappeltelers Niek en Michiel Vos (Flevoland). Behalve de juryprijs viel er zoals ieder jaar ook een publieksprijs in de wacht te slepen. Deze ging dit maal naar Jac Nijskens van de Historische Groentenhof in het Limburgse Beesel. Helaas vielen wij niet in de prijzen. Iedereen, die op ons gestemd heeft, van harte bedankt. Voor velen ging een wereld open. Wij willen al onze bezoekers hartelijk bedanken voor de moeite, die ze genomen hebben om een kijkje te nemen bij ons bedrijf.
Opendagen


27 augustus 2012


Zeer geslaagde Open Dagen

Afgelopen weekend waren er de Open Dagen i.s.m. AH. Op beide dagen zijn totaal 100 bezoekers geweest. Het waren twee gezellige dagen. De bezoekers waren vaak zeer verrast dat er zo veel te vertellen viel over de aardappel. Voor velen ging een wereld open. Wij willen al onze bezoekers hartelijk bedanken voor de moeite, die ze genomen hebben om een kijkje te nemen bij ons bedrijf.
Opendagen OpendagenOpendagen


16 augustus 2012


Helden van de Smaak Noord-Holland 2012

Vandaag vond in het Foodcenter te Amsterdam de verkiezing plaats van de Held van de Smaak voor de provincie Noord-Holland. De aardappel was het thema voor dit jaar. Er waren vijf bedrijven genomineerd, waaronder ons bedrijf. Uiteindelijk koos de jury unaniem ons bedrijf uit als Held van de Smaak voor Noord-Holland. Eind september/begin oktober vindt de landelijke verkiezing plaats in Amersfoort. Meer hierover vindt u op www.weekvandesmaak.nl/


Opendagen


24 juli 2012


25 en 26 augustus a.s. organiseren we open dagen.

In het kader van het 125 jaar bestaan van AH zijn er twee weekenden open dagen op zo'n 175 agrarische bedrijven, die producten leveren aan AH. Natuurlijk is iedereen welkom, wel of geen klant van AH. Ga naar ah.nl/opendagen en schrijf je in. Wat kan je bij ons verwachten? Wij geven een rondleiding over het bedrijf en vertellen u natuurlijk alles over het telen van aardappelen. Er valt ook nog wat te proeven en er is voor iedereen wat te drinken. Speciaal voor kinderen is er sminken, tekening kleuren, enz. In beperkte mate is het ook mogelijk om te picnicken op het gras. Verder hebben we ook een kraampje, waarin u bijna alle rassen, die wij telen kunt kopen. En nu maar hopen dat het mooi en droog weer wordt.


Opendagen


28 juni 2012


2 juli start oogstseizoen

Eindelijk is het dan zo ver. A.s. maandag 2 juli starten we met het oogsten van de vroegste rassen. Dit doen we voorlopig nog met de hand. We rooien niet meer dan er besteld is. We starten met de rassen Belle de Fontenay, Opperdoezer Ronde en de blauwvlezige Salad Blue. De wat latere rassen van oogst 2011, die nog niet uitverkocht zijn, blijven beschikbaar tot dat ze uitverkocht zijn of tot dat de nieuwe oogst van dat ras er is. Van de rassen, die vorig jaar te vroeg uitverkocht waren, hebben we wat meer opgezet. We kunnen helaas niet garanderen dat ze het hele seizoen leverbaar zijn. Dit geldt overigens ook van alle andere rassen. Mocht u toch graag een periode verzekerd willen zijn van de levering van een bepaald ras, dan zijn er dit seizoen voor het eerst wel mogelijkheden. Neem hiervoor tijdig contact met ons op.29 maart 2012


Maandaanbiedingen.

We zijn door de proefpakketten heen. De laatste is vandaag besteld. Vanaf nu starten we iedere maand met een aanbieding van één of meerdere rassen. Voor de maand april zijn dat de Ratte d'Ardeche en de Koopmans Blauwe. Twee totaal verschillende aardappelen. De één langwerpig en heerlijk in de salade of als gebakken schijfjes en de ander rond en een echte all-rounder en als tafelaardappel één van de lekkerste.


Maandaanbieding April


26 maart 2012


Start nieuw seizoen.

Vorige week donderdag zijn de eerste aardappelen weer gepoot. Iets later dan vorig jaar, maar toch weer vroeg. De omstandigheden waren ideaal. Tot en met zaterdag zijn alle vroege en middenvroege rassen gepoot. Deze week hopen we de middenlate rassen te poten. Vorig jaar hadden we 15 rassen gepoot. Dit jaar rekenen we op zo'n 30 rassen. Een behoorlijke uitbreiding. Naast de rassen van vorig jaar, die allemaal blijven hebben we een aantal hele bijzondere rassen, zoals het duurste aardappeltje ter wereld: La Bonotte en een ras van de Canarische Eilanden: Papa Negra en een oud ras uit Friesland: het Woudgeeltje. Verder komen er nog een aantal bijzondere rassen uit Nederland, Engeland/Scotland en Frankrijk bij.


poten2012


16 november 2011


Wijzigingen prijsopbouw.

We zijn nu zo'n vier maanden bezig. Tijd om te evalueren. De opzet was om zoveel mogelijk via verzending te leveren en het ophalen te "ontmoedigen". Dit deden we o.a. door geen verzendkosten te rekenen vanaf 12 kg. Dit bedrag zat dan in de aardappelprijs verdisconteerd. De praktijk wijst echter anders uit. Zeker de helft van wat wij afleveren wordt opgehaald via een bestelling op onze website of wordt telefonisch besteld. Zelfs komen er klanten onaangekondigd aan. Ondanks de mededeling dat het ook "gratis" verzonden kan worden, blijven klanten de bestellingen ophalen en eigenlijk voor iets betalen waar ze geen gebruik van maken. Dit heeft ons doen besluiten om de verpakkings- en verzendkosten uit de productprijs te halen en de aardappelen voor ophalers niet meer in dozen te verpakken, maar in netzakken. Dit resulteert in een verlaging van de aardappelprijs met € 0,60. Verpakken en verzenden is in relatie met een relatief goedkoop product als aardappelen een behoorlijke kostenpost. Voor de klanten, die de bestellingen laten bezorgen, verandert er niet veel. Één doos van 12,5 kg bestellen kost € 1,25 meer en twee dozen tegelijk bestellen kost per doos ruim € 3.00 minder per doos. Voor de ophalers zakt de prijs met € 0,60 per kg en er wordt standaard afgeleverd in netzakken. We zijn open om af te halen op woensdagmiddag en zaterdagmorgen. Vooraf bestellen a.u.b.
20 oktober 2011


Aanbieding: Proefpakket

Om alle aardappelvrienden eens te laten proeven van al onze rassen hebben we een proefpakket samengesteld van de acht lekkerste rassen. Zo kun je lekker experimenteren met je eigen recepten, de recepten op onze website of je googelt op internet en je vindt ontelbare overheerlijke aardappelrecepten. Helaas is onze voorraad beperkt, dus op = op.


aanbieding


6 september 2011


Einde oogst

Onder redelijke omstandigheden zijn de afgelopen dagen de laatste aardappelen geoogst. De structuur van de grond was door de vele regens niet best meer. Onder in de rug was het nog behoorlijk nat, maar desondanks kwamen de aardappelen redelijk schoon in de kist. Over de opbrengst mogen we niet klagen. De maatsortering is door het kleine aantal per plant behoorlijk grof. De kwaliteit is prima.


rassen


9 augustus 2011


Nat oogstseizoen

Het oogsten van de aardappelen valt dit jaar door de vele regens niet mee. Vorige week hebben we de Opperdoezer Ronden geoogst. Bovenkant van de rug is, zoals je op de foto ziet droog, maar binnenin de rug is het nog behoorlijk vochtig. Vandaar dat er nogal wat grond aan de knollen blijft hangen. Na droging in de schuur valt dit er alsnog wel af. Belle de Fontenay en Koopmans Blauwe zijn ook geoogst. Deze week hopen we o.a. Ratte d'Ardeche te oogsten. Daarna volgen de overige rassen. Als laatste oogsten we de Pink Fir Apple.


rooien


5 juli 2011


Start oogst

Vandaag hebben we proefgerooid (zie foto) Het gewas is de laatste weken hard gegroeid doordat er regelmatig regen gevallen is. In de droge periode daarvoor hebben we tweemaal beregend om het gewas aan de groei te houden. Maandag 11 juli a.s. starten we de verkoop van de vroegste rassen Belle de Fontenay en Opperdoezer Ronden. Ze worden voorlopig met de hand gerooid. Pas als ze afgestorven en de knollen huidvast zijn gaan we starten met het machinaal rooien.


Onkruid wieden Onkruid wieden


15 juni 2011


Handmatig onkruid wieden

De aardappelen groeien goed en het onkruid ook. In de afgelopen droge periode hebben we de aardappelen twee maal beregend. Nu er af en toe een buitje valt hoeft dat voorlopig niet meer. Vooral in de wat openstaande rassen als Vitelotte Noir en Belle de Fontenay krijgt het onkruid voldoende ruimte en licht om zich te ontwikkelen. In deze rassen moeten we daarom het onkruid handmatig verwijderen, anders worden de aardappelplanten overwoekerd door het onkruid en dat kost opbrengst. We hebben vnl. last van melde en zwaluwtong. In de hoog opgroeiende rassen is het onkruid geen probleem. Hier en daar steekt een melde de kop boven het aardappelgewas uit, maar het is niet de moeite waard om die er nog uit te trekken.


Onkruid wieden Onkruid wieden


7 juni 2011


Website compleet

Vandaag is de hele website klaar. Allerlei informatie en de winkel is geplaatst. Er is nog niets te koop, omdat er nog niet geoogst kan worden. Maar zodra de vroegste rassen gerooid worden en dat duurt niet lang meer kan er besteld worden. Over de prijzen kunnen we nog niets zeggen, want dat hangt o.a. af van de geoogste hoeveelheid per oppervlakte. Sommige rassen geven heel weinig opbrengst en zullen duurder zijn dan rassen, die een hoge opbrengst geven. Daarnaast wordt de prijs ook bepaald door de kosten van het pootgoed, het handmatig of machinaal poten, de hoeveelheid handmatige onkruidbestrijding en het handmatig of machinaal oogsten.
16 april 2011


De opbouw van de ruggen.

Vlak voor de aardappelplanten boven de grond komen worden ze aangeaard met een rijenfrees. Al het onkruid dat al boven staat wordt zo vernietigd en als straks de aardappelplanten boven komen hebben ze een voorsprong op het onkruid dat nu nog gaat kiemen. Op dit perceel van vier hectare lagen zes kievietsnesten met in elk nest vier eieren. Alle nesten zijn tijdens het rijenfrezen succesvol verplaatst.


rijenfrees


28 maart 2011


De laatste aardappelen zijn vandaag gepoot.

Rassen, die moeilijk volautomatisch gepoot kunnen worden, zoals Pink Fir Apple en Vitelotte Noir, poten we handmatig. Totaal zijn er nu 16 rassen gepoot, waarvan 12 voor de verkoop en 4 rassen (Shetland Black, Salad Blue, Dunbar Rover en Charlotte) om uit te proberen.


aardappels poten aardappels poten


16 maart 2011


Vroege start.

De eerste aardappelen zijn de grond in. Eerst wordt de grond fijn gemaakt met een frees. Daarna wordt er met een pootmachine gepoot. De grond is prachtig van structuur en zo vroeg in het voorjaar al behoorlijk droog. De meeuwen op de foto doen zich tegoed aan blootgelegde wormen e.d.


aardappels poten


3 februari 2011


Pootgoed

Het pootgoed kan eindelijk naar buiten om voor te kiemen en af te harden. Bij vorst worden ze weer binnen gezet. Dit zijn Joppe-zakken. In elke voorkiemzak zit ongeveer 100 kg pootgoed. Tien zakken hangen weer aan een rek. Het rek kan met een heftruck verplaatst worden. Zoals u ziet staan er twee rekken op elkaar. Het pootgoed van langwerpige rassen zoals Ratte d'Ardeche, Pink Fir Apple hebben we in gaasbakken staan. Deze rassen worden met de hand gepoot en dat is makkelijker vanuit gaasbakken dan vanuit voorkiemzakken. De andere rassen worden machinaal gepoot.


Pootgoed


4 november 2010


Spitten

Het luzerneveld is deze week gespit met de spitmachine. Komend voorjaar zullen hier de aardappelen gepoot worden.

13 oktober 2010


Website online.

De eerste pagina's zijn klaar. Langzaam vult de rest. De winkel wordt ook ingericht, maar dat kan nog wel even wachten. We hebben tot juli volgend jaar toch nog niets te verkopen.0 items
Ideal